Bunda CRAZY JACKET LEVITY – nejlehčí péřová bunda na světě!

Minimalismus, vysoká míra zateplení a neuvěřitelně lehká – to je bunda Crazy Jacket Levity. Jaké je tajemství tohoto jedinečného produktu a pro koho je bunda určená? Dovolte nám představit korunní klenot kolekce Crazy.

 

CRAZY_BLOG_UVODNI_BUNDA_JACKET_LEVITY_MAN_WOMAN

Nepřekonané peří

Obecně lze říct, že péřové bundy patří mezi ty lehčí, teplejší a lépe sbalitelné na rozdíl od těch, které jsou plněné syntetickým izolačním materiálem. Kvalitní peří patří na špici v izolačních materiálech používaných pro výrobu oblečení (ale například i spacích pytlů), i když už dnes existují syntetické báze, které pomalu, ale jistě šlapou peří na paty. 

U péřové izolace ale velmi záleží na její kvalitě v návaznosti na takzvanou plnivost. Péřová výplň se skládá ze dvou složek – velmi jemného, výkonného prachového peří a pírek. Klíčová složka je právě prachové peří, které dokáže uchovávat teplý vzduch a zvyšuje celkovou tepelnou izolaci. Pírka plní hlavní funkci v uchovávání struktury prachového peří, zabraňuje, aby se neshlukovalo a výplň zůstávala načechraná a tedy i co nejvíce výkonná. Když se budeme bavit pouze poměru těchto složek ve výplni, tak to lze ve zkratce shrnout, že čím více prachové peří, tím „teplejší“ bunda je.

 CRAZY_BLOG_BUNDA_PEROVA_DAMSKA_PANSKA_JACKET_LEVITY_ENERGY_FROZEN

 

Proč je Jacket Levity tak výjimečná?

Tato bunda poprvé spatřila světlo světa relativně nedávno, v roce 2020. Stál za tím dlouhý a náročný vývoj technologií, zpracování a výběr materiálů. Pomyslná laťka hmotnosti se zastavila na neuvěřitelných 207 gramech u pánské varianty, dámská váží pouhých 185 gramů! Pojďme se podrobně podívat na tři hlavní ingredience tohoto úspěchu:

  1. Méně je více
    Díky unikátní konstrukci se snížilo množství švů na minimum. Péřová výplň zůstává tam, kde má, pomocí lepených bodů, které jsou podstatně lehčí, než klasické prošívání jednotlivých komor. Zároveň tím vzniklo i méně tzv. „studených spojů“, kde je málo nebo není vůbec požadovaná izolace. S hmotností (ale ne kvalitou) se šetřilo i u zipů – méně robustní zipy šetří potřebné gramy na konečné hmotnosti. Šetřilo se i na kapsách, bunda má jednu hrudní kapsu se zipem a jednu vnitřní kapsu. Nabízí tedy úložný prostor na ty nejpotřebnější věci, které potřebujete mít po ruce.

  2. Peří Diamond Down
    Výplň prvotřídní kvality – Diamond Down. Jedná se o peří, které je jedno po druhém sbíráno ručně a vybírá se jen to nejkvalitnější prachové peří a pírka. Díky tomu je dosaženo neuvěřitelné plnivosti 950/1000 cuin! Tento údaj nejen poukazuje na špičkovou kvalitu, ale i „výkonnost“ a míru objemu, kterého bunda dosáhne po vybalení. Diamond Down je navíc vyráběno a selektováno v Evropě.

  3. Vnější materiál
    Celoplošně elastický, ultralehký materiál Airtastic váží pouhých 22 gramů na m2! Díky této hmotnosti nezabraňuje peří dosáhnout maximálního výkonu. Je velmi měkký a příjemný na dotek. Ripstop chrání materiál před oděrem, zároveň když už k natržení materiálu dojde, ve značné míře zabraňuje dalšímu trhání materiálu v oblasti poškození. Malé zatržení tedy nemusí hned znamenat, že se během chvíle celá bunda rozpadne. Samozřejmostí je vodoodpudivá DWR úprava, která zamezuje okamžitému vsakování vlhkosti do materiálu. Jedná se však o úpravu materiálu, je potřeba aby zaznělo, že bunda Levity není nepromokavá! Tkanina Airtastic je kompletně větruodolná, aby zamezila odvodu tepla vlivem větru. Nelze opomenout, že tento materiál se může pyšnit certifikací OEKO-TEX® STANDARD 100, což je garance ekologickému procesu výroby a udržitelnosti. 

05_CRAZY_BLOG_BUNDA_LEVITY_KAPSY_ZIPY

Vzhledem k celkové hmotnosti bundy, Levity nabízí pouze jednu náprsní kapsu na zip u pánské varianty, dámská verze má kapsu schovanou na vnitřní straně bundy. U obou variant je z vnitřní strany bundy je i našitá kapsa z elastické síťoviny, která zároveň slouží jako integrovaný transportní obal. Pánská varianta má navíc jednu prostornou vnitřní kapsu, ideální na odložení rukavic nebo brýlí.

04_CRAZY_BLOG_DAMSKA_BUNDA_LEVITY_WOMAN_KAPSY

Zateplená kapuce je samozřejmostí, která díky pružnému materiálu může nahradit či doplnit čepici, pokud je opravdu velký mráz. Elastické manžety, dolní lem a lemovka kapuce nebrání ani nepřekáží pohybu. Snad posledním detailem je reflexní potisk ze všech stran, aby byl člověk dobře vidět i ve tmě. Na zadní části spodního lemu je minimalistické poutko, které slouží k zavěšení bundy, tím docílíte rovnoměrného rozprostření peří, které se po delším nošením může shlukovat ve spodních částech jednotlivých komor.

03_CRAZY_BLOG_BUNDA_LEVITY_KAPSY


Bunda do všech ročních období

Že se jedná o bundu do zimních podmínek a zbytek roku vám bude viset ve skříni, kde bude čekat na svou další příležitost? Není tomu úplně tak. Je pravděpodobné, že ji budete nosit zejména v zimě, ale bunda Levity je skvělá záložní bunda do batohu pro případy, kdy se budete potřebovat, byť jen na chvíli, zahřát. Horská túra se neplánovaně protáhne a při zrádných jarních či podzimních večerech mohou teploty snadno spadnout až k nule. Nebo se vydáte v létě na ledovec, a tam vždy uvítáte, že máte o jednu teplou vrstvu v batohu navíc. A pokud začne pršet, stačí si přes Levity obléct nepromokavou bundu, abyste ji ochránili vůči dešti a nepřišli tak o její tepelný výkon.

Vzhledem k hmotnosti a velikosti balení není potřeba přemýšlet, jestli si bundu Levity přibalit nebo ne. Nezáleží, jestli jste turista, výletník, skialpinista nebo dobýváte vrcholy čtyřtisícovek, bunda Levity je vhodná na širokou škálu outdoorových aktivit. A do opravdových mrazů můžete bundu doplnit i o zateplené rukavice Crazy Gloves Levity.

Podobně jako je tomu u jiných péřových bund, tak ani Levity není nezničitelná. Je potřeba myslet na to, že není primárně určená jako ochranný oděv vůči oděru. Suchá větev, odírání o skálu, hrany lyží, to jsou nepřátelé, které mohou bundy tohoto typu poškodit. Ale pokud k drobnému poškození dojde, nemusíte zoufat, k bundě Levity rovnou obdržíte záplatu, kterou je možné nastříhat na požadovanou velikost a jednoduchým zažehlením si bundu opravíte.

Vzhledem i jemnému svrchnímu materiálu není Levity určená jako bunda do města pro denní užívání s batohem na zádech. Peří může zplihnout, sesype se na dna jednotlivých komor a tím se podstatně sníží tepelný výkon.

 

06_CRAZY_BUNDA_LEVITY_VELIKOST

Péče a údržba

Stejně jako všechno ostatní oblečení, i bundě Levity je potřeba dopřát nějakou tu péči. V průběhu sezóny je potřeba bundu vyprat, ideální volbou jsou šetrné prací programy s teplotou vody do 30 °C, nízké otáčky ždímání. Aby se peří během praní tolik neshlukovalo, doporučujeme do bubnu pračky/sušičky vložit 3 až 4 tenisové míčky nebo míčky přímo určené pro praní prádla. Aby bylo peří zase pěkně načechrané, je potřeba využít sušičku, opět platí pravidlo, čím šetrnější program, tím lepší, tzn. nízké otáčky, co nejnižší teplota. Pro vyčištění volte vždy vhodné prací prostředky na péřové produkty, po vyprání je možné ještě svrchní materiál naimpregnovat, abyste obnovili vodoodpudivou vlastnost. Po tomto celém cyklu je ideální bundu pověsit na ramínko a ještě nechat „doschnout“ volně na vzduchu. Pokud tyto možnosti doma nemáte, doporučujeme nechat si vyprat bundu ve specializovaných čistírnách. 

Tip: pro údržbu doporučujeme sadu GRANGERS DOWN CARE KIT, která obsahuje prací prostředek a impregnaci v jednom a gumové míčky.

Na závěr pár tipů pomocí kterých jednoduše udržíte bundu Levity stále plně funkční:

 

Mantra značky Crazy je „Fast & Light“ a bunda Levity ji vyloženě ztělesňuje. Na úkor šetrného zacházení a údržby dokáže poskytnout neuvěřitelný komfort a zateplení, a to v minimalistickém balení a hmotnosti.