NÁVOD: Jak prát a pečovat o sportovní oblečení?

II01_UVODNI_UDRZBA_PRANI_IMPREGNACE_GRANGERS_CRAZY_IDEA

 

Prát, či neprat – to je oč tu běží! Stejně jako auto, kolo či lyže, tak i oblečení potřebuje čistit a udržovat, aby vydrželo a fungovalo co nejdéle. Přinášíme Vám několik rad, jak se starat o oblečení a jaké prostředky používat, aby vám vydrželo dlouhá léta funkční, tak jako na začátku.

Spodní vrstvy ze syntetiky i merino vlny

Termoprádlo, spodní prádlo a trička se běžně vyrábějí ze syntetických materiálů na bázi polyesteru, polypropylenu či polyamidu, na druhé straně se již hojně používá vlna, konkrétně merino vlna, kvůli svým výjimečným funkčním vlastnostem. Vzhledem k tomu, že je tato vrstva nejvíce vystavena agresivnímu potu, tak je potřeba ji prát v častějších intervalech, aby byla nahromaděná mastnota a minerály z potu vyplavily, aby se obnovila prodyšnost a rychlý odvod vlhkosti.

Prací prostředek GRANGERS ACTIVE WASH je ideální volbou pro praní prádla ať už z kompletně syntetických vláken, ale i z kombinace syntetických a přírodních materiálů, tak jako je náš CRAZY PULL FAHRENHEIT MAN či PULL ALLURE WOMAN. Efektivně čistí materiál, obnovuje prodyšnost a odvod potu, zároveň ničí bakterie, které stojí za vznikem nepříjemného zápachu.

02_PRANI_SPODNI_VRSTVA_MERINO_VLNA_TERMOPRADLO

Pro čiště vlněné produkty je vhodný prací prostředek GRANGERS MERINO WASH. Obsahuje totiž lanolín, který je klíčový pro antibakteriální vlastnosti vlny, zároveň vlněné vlákno udržuje příjemně měkké a pružné. Příjemným benefitem je i cedrový výtažek, který odpuzuje moly. Jednou za čas není od věci v tomto přípravku vyprat i prádlo, které obsahuje jak syntetiku, tak vlnu. I toto oblečení potřebuje alespoň jednou za čas obnovit přirozené vlastnosti vlny. Lanolín se ze kvůli hladké struktuře syntetického vlákna smyje a tedy na nich neulpívá.

Mikiny, bundy a kalhoty – tři mouchy jednou ranou

V této kategorii se setkáváme s širokou škálou různých materiálů, od klasického fleecu, technický Polartec®, větruodolný softshell až po hardshell, tedy nepromokavé oděvy vyrobené z membrán jako je DERMIZAX®, jako jsou bundy CRAZY JACKET BOOSTED nebo kalhoty CRAZY PANT BOOSTED. Další známý výrobci jsou například GORE-TEX®, eVENT® a spousta dalších.

Naštěstí existuje GRANGERS PERFORMANCE WASH, který účinně čistí všechny tyto typy materiálů. Odstraňuje i odolnou špínu či zápach a obnovuje odvod vlhkosti a prodyšnost, která je klíčová zejména u nepromokavých bund a kalhot. Jak často tyto věci prát? Bohužel neexistuje jednoznačná odpověď, nicméně prát by se mělo vše. U kalhot a mikin bude pravděpodobně frekvence častější než u nepromokavých bund. Přeci jen ji člověk nemá tak často na sobě, další věc je, že tento typ oděvu nebývá v takovém přímém kontaktu s kůží, tedy potem obsahující mastnotu a agresivní sůl a minerály. Nepromokavé oděvy i s minimálním využitím určitě uvítají praní alespoň dvakrát do roka, při častějším užívání samozřejmě více.

03_PRANI_STREDNI_VRSTY_MIKINA_BUNDA_KALHOTY_KRATASY_GRANGERS

Oblečení s vodoodpudivou úpravou (například DWR) a nepromokavé oděvy si žádají i impregnaci. Jedná se o takové ošetření, které účinně odpuzuje vodu a tak zabraňuje okamžitému vsakování vody do tkaniny. Jedná se velmi důležitou vlastnost, která se často podceňuje. Pokud se do vaší nepromokavé bundy zvenčí vsakuje voda do materiálu byť při krátkém vystavení vodě, je nejvyšší čas impregnovat. Voda totiž omezuje prodyšnost jinak funkční membrány a vnitřní vlhkost nemá kudy unikat. Začne se tak uvnitř bundy hromadit a člověk má pak pocit, že bunda přestala fungovat a je na vyhození, protože protéká. U softshellových materiálů, který sice nebývají vyloženě nepromokavé, řeší zejména také z důvody prodyšnosti. Zároveň zabraňuje ulpívání nečistot na oděvu.

Aplikace impregnace by měla probíhat na vyprané, ideálně i lehce vlhké oblečení. Impregnovat oblečení můžete v pračce pomocí GRANGERS CLOTHING REPEL nebo „ručně“ díky GRANGERS PERFORMANCE REPEL PLUS. První zmíněný stačí přidat do přihrádky pračky a spustit krátký cyklus. Oděvy se tak rovnoměrně naimpregnují s minimálním úsilím. Impregnaci v rozprašovači je ideální aplikovat hned po vyprání, kdy je na oděv aplikována ručně, zároveň lze použít více množství v oblastech, které jsou i více zatěžované – například u bund ramena kvůli ramenním popruhům batohu apod. Po naimpregnování stačí oděv nechat pořádně vyschnout na vzduchu, pokud chcete efekt impregnace zvýšit, lze buď oděv pozvolna ušit fénem na vlasy, nebo případně v sušičce (pokud to výrobce daného oděvu povoluje), a třetí možnost je při nízké teplotě impregnaci zažehlit i třeba běžnou žehličkou (opět pokud to povoluje výrobce). Teplem se vrstva impregnace aktivuje a zvýšíte tím účinnost.

04_IMPREGNACE_NEPROMOKAVE_BUNDY

 

Není čas nebo morál? Žádný problém. Existuje totiž prostředek, který obsahuje jak čistící, tak impregnační složky. Díky GRANGERS WASH + REPEL CLOTHING můžete v jednom pracím cyklu zvládnout obojí. Má to však své limity, impregnace není tak efektivní a dlouhodobá, jak při aplikaci zvlášť. Ale rozhodně je lepší tento postup než čištění a údržbu neřešit vůbec.

A co hybridní bundy?

Pokud se například bunda skládá z více typů materiálů, například mikinového a sofsthellového jako u CRAZY JACKET AVENGER MAN, či CRAZY JACKET TRILOGY WOMAN kombinující mikinové panely a syntetický izolační materiál, je možné vyprat celý oděv v GRANGERS PERFORMANCE WASH a impregnaci nanést na požadované zóny pomocí GRANGERS PERFORMANCE REPEL PLUS.

Jak na péřovku?

I péřové oblečení je potřeba za svou skvělou službu opečovávat. Obecně lze říct, že praní péřovky se neobejde bez sušičky, díky které peří získá zpátky načechranost a tedy i maximální výkonnost. Pokud sušičku v domácnosti nemáte, doporučujeme využít čistírnu oděvů. Domácí údržbu se bude hodit GRANGERS DOWN WASH KIT, tedy kompletní sada pro praní péřových oděvů, ale i vybavení (například spací pytel). Sada obsahuje prací prostředek a tři gumové míčky, které zabraňují zejména v sušícím cyklu shlukování peří. Druhou variantou je GRANGERS DOWN CARE KIT, kde mimo míčky je prací prostředek a impregnace v jednom. Tato impregnace cílí jak na povrchový materiál, ale i na peří samotné, u kterého obnovuje vodoodpudivé vlastnosti péřové výplně. Péřové produkty jsou poněkud „citlivé“, doporučuje používat u praní i sušení co nejšetrnější prací programy, nižší teploty i na úkor delšího procesu.

05_PRANI_UDRZBA_PEROVA_BUNDA_IMPREGNACE

Trénink dělá mistry

Zdá se vám to celé komplikované? Na první pohled to tak může být, ale nemějte obavy. Dejte tomu dvě až tři opakování a pak už budete přesně vědět, jaký přípravek na co použít. A pokud se člověk řídí pokyny na visačce u daného produktu a na štítku pracího přípravku, není toho moc co pokazit. Nezdráhejte se také zeptat prodejce, jak se daný produkt udržuje. Oblečení vám tuto péči vrátí stále vysoce funkčními vlastnostmi a delší živostností.